هفته ی وکیل مدافع
نسخه مناسب چاپ
او که همنام خداوند جهان است، وکیل
بر سر مشکل مردم نگران است، وکیل
تقريبا ۶۰ سال پيش در روز ۷ اسفند سال ۱۳۳۱ لايحه استقلال وکلا با پافشاريهاي دكتر مصدق تصويب شد ولي متاسفانه هفتم اسفند به عنوان سالروز «استقلال كانون وكلا» و بزرگداشت روز وكيل مدافع در کمتر تقويمي ثبت شده است.
وکیل کیست؟
وکیل، نماینده یا جانشین کسی است که از طرف شخص دیگری – حقوقی یا حقیقی – به موجب عقد وکالت برای انجام کاری مأمور میشود. وکیل در موضع دفاع، از تامینات شغل قضا برخوردار است و شخصاً امکان مبادرت به تجارت ندارد چون خلاف شان اوست.
نایب السلطنه را در دوره صفویان «وکیل» میگفتند و عنوان «وکیل الرعایا» هم از همینجا برخاسته است.
انواع وکیل
وکیل حقوقی، وکیل تخصصی،وکیل خانواده ‚ وکیل ملکی، وکیل مهاجرت، وکیل امور قراردادها، وکیل شرکت ها وکیل چک و سفته.
- وکالت مطلق: یعنی این که شخصی را برای تمام امور شخص دیگری را وکالت کند (فروش یا خرید یا پرداخت هزینه خانواده ……)که وکیل نیازی به اجازه از موکل خود را ندارد.
- وکالت مقید: مورد وکالت معین است و وکیل باید در همان مورد معین، عمل نماید (صرفاً خرید خانه یا فروش ماشین و…..)
مورد وکالت باید امری باشد که به موجب قانون یا طبیعتاً در انحصار شخص نباشد و خود شخص موکل بتواند آن را انجام دهد. برای نمونه وکالت در مجلس معامله که باید خودش عمل نماید و نمیتواند دیگری را وکیل نماید.
حق برخورداری از وکیل در حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران
قانون اساسی و اصول کلی مقرر در آن همواره مورد توجه مراجع اداری نظامهای مختلف حقوقی قرار داشته و این مراجع، در فرایند رسیدگیها به اصول بنیادین اعلامی در قوانین اساسی خود تمسک جسته اند.
باید به این نکته نیز توجه نمود که قانون اساسی ایران در مقایسه با قانون اساسی سایر کشورها نظیر فرانسه، دارای زمینهها و ظرفیتهای بیشتری است؛ زیرا اکثر اصول مهم شاخههای مختلف حقوقی، یا به طور مستقیم در قانون اساسی ایران و یا در آرای مراجعی که به این سند رجوع نمودهاند، قابل مشاهده بوده و برخی از این اصول توسط دیوان عدالت اداری نیز مورد شناسایی قرار گرفتهاند.
در واقع حق دفاع از جمله اصول حقوقی است که یکی از تضمینات مربوط به امنیت قضائی شهروندان بوده و در صورت نقض حقوق آنان میتواند مورد استفاده قرار گیرد. اصل ۳۵ قانون اساسی نیز در همین راستا با تأکید بر حق انتخاب وکیل، به نوعی این حق را مبتنی بر قانون اساسی تلقی نموده است.
قانونگذار اساسی در اصل ۳۵ قانون اساسی به صراحت به حق داشتن وکیل اشاره نموده است «در همه دادگاهها طرفین دعوا حق دارند برای خود وکیل انتخاب نمایند و اگر توانایی انتخاب وکیل را نداشته باشند، باید برای آنها امکانات تعیین وکیل فراهم گردد». این اصل همانگونه که برخی از حقوقدانان نیز عنوان داشتهاند در حقیقت از مهمترین اصولی است که قانون اساسی ایران در راستای تضمین حداکثری حق دادخواهی مقرر نموده است.
دیدگاه خود را بنویسید: